2016. ősz - 2017. tavasz. MOL ZÖLDÖVEZET PÁLYÁZAT

Egyesületünk komoly anyagi és humán erőket mozgósít, ha lehetőség nyílik környezetünk szépítésére, élhetőbbé tételére. 

2016-ban a MOL ismét meghirdetette Zöldövezet Pályázatát, melyre sikerrel pályáztunk. A elnyert 793 ezer forintos támogatás segítségével, Vízvár központjában, az évek óta pusztuló parkos részt újítottuk fel, több mint másfél millió forintból. A presszó mögötti terület, mely enyhe lankával egészen a valaha volt, és remélhetőleg még életre kelő Kisdráva partjáig húzódik, új arcot kapott. A teljesen elgazosodott, elvadult területen nemcsak nagy arányú tisztítást, de fa és növény telepítést, gyalogút kiépítést végeztünk. 

A pályázott program rövid összefoglalása:

A hajdan Vízvár központjáig felnyúló Dráva menti erdős, ligetes rész az elmúlt években nagyon elhanyagolt állapotba került. A pályázat keretében ennek a résznek a rekultivációjára kerülne sor, megközelítve az eredeti állapotot és kiegészítve a természet közeli közösségi terek használatának tárgyi eszközeivel és tájkultúra elemeivel. A település központjából induló és pihenőhelyekkel tarkított közel 150 méter hosszúságú ösvény egy kb. 3500 m2-es ligeten keresztül ér le a hajdani Kis-Dráva partjára. A projekt pályázójának, az ÉDEN –Élő Dráva Egyesületnek hosszabb távú terve a hajdani élővíz rehabilitációja és közösségi használatbavétele a falu lakosságával. A két terület majdani egybekapcsolásával egy közel 3 hektáros tó és park komplexum alakulhat ki, melynek kezdete a jelenlegi projekt.
A MOL Zöldövezet program segítségével kialakítandó zöld terület igyekszik majd visszaadni a táj eredeti arculatát és természet közeliségét, így nemcsak a kirándulóknak, társas összejöveteleknek lehet célpontja, de akár egy rendhagyó környezet órához is az iskolások számára.
A munkálatok során a terület első részét kitisztítjuk, őshonos fákkal, bokrokkal körülvett parkot alakítunk ki. A helybeli férfiak és mesteremberek segítségével fából asztalt, padot, madáretetőket készítünk, szeméttárolót és tűzrakó helyet.
A korábban meglevő ösvény nyomvonalát módosítjuk és kiépítjük, így az a hajdani Halásztanyáig vezet majd, amit helybéli fiatalok jelenleg is felújítanak. Ez az önkéntes szerveződésű lokálpatrióta csoport lesz az összekötő kapocs az egyesület és a falu lakossága között, mert korábbi tevékenységük alapján kiderült egyértelmű elhivatottságuk, kohéziós erejük pedig újabb önkéntes segítőket von bele a munkába.
Az ösvény mentén, illetve a parkban elhelyezett növények mellé ismeretterjesztő táblákat helyezünk el. Maga a helyszín történelme is érdekes. Régen ezen a területen állt a község iskolája, és a tervezett park pedig az iskolaudvar volt. Az idősebb generációk véleménye szerint jó lenne, ha ezek az információk is fennmaradnának, ezért a helyszín történelméről is kihelyezünk majd egy laminált könyvecskét adatokkal, és színes történetekkel – amiket összegyűjtöttünk.
A madáretetők mellé információs táblákat készítünk a környéken megfigyelhető madárfajokról, ezzel lehetőséget biztosítva az itt megfordulóknak az ismeretszerzésre a környékről, illetve kiinduló pontot adva egy rendhagyó környezet órához.
Ültetésre kerül  32 db őshonos fa, 24 db bokor, és kialakításra kerül 2 db virágsziget, 1 db tűzrakó hely, 3 db akác kerti pad, 1 db árnyékolt szaletli, rönk asztallal padokkal, 3 db szeméttároló, 2 db madáretető és 8 db madárodú. A tűzrakó hely közelében fűszernövényes kertet alakítunk ki – a kerthez szükséges növények nagyrészt az itt élők saját kertjéből származó felajánlások.
Az ötletbörzék során merült fel igény a fiatalok részéről egy kültéri pingpong asztalra, valamint lengőtekére, ezt is szeretnénk elkészíteni a parkban. A park „szívében" egy természetes kövekből készült szökőkút helyezkedik majd el. Megálmodója a terület tulajdonosa, s az elkészítésének oroszlánrészét is vállalta. A területen már található egy jelenleg használaton kívüli fúrt kút.
A megvalósítást megkönnyíti, hogy a projekt célja kapcsolódik az önkormányzat település fejlesztési koncepciójához, noha az anyagi okok miatt részükről egyelőre nem valósulhat meg. Viszont bírva a polgármester és a képviselő testület támogatását, lehetőségünk nyílik olyan segítség elfogadására, mint pl. szerszám és gépkölcsönzés.
A tervek megvalósulása fontos lesz majd mind az itt élők, mind pedig az egyesületünk számára. Az embereket szeretnénk újra összehozni egymással, a lakosságot bevonjuk a munkába, hogy az elkészült parkot magukénak érezhessék, hiszen részt vettek a kialakításában. Ezáltal jelentős közösségépítő feladatot is ellátunk. Ez az egykor virágzó terület a munkálatok után újra életre kel, a falu ismét birtokba veszi. A jövőben is felelőséggel gondoskodunk majd róla, hiszen már tudjuk, mivé lehet, ha elhanyagolva magára hagyjuk. Tudjuk, mit veszíthetünk.

A pályázat projekt tervehttp://www.edenegyesulet.hu/data/uploads/mol-zoeldoevezet-prezentacio.pdf

Köszönet a falu lakóinak, akik a korábbiaktól eltérően, most közösen fogtak össze, hogy az ötletből valóság, a vadonból kultúrtáj legyen. A támogatásból megvásárolt alapanyagok sok-sok önkéntes munkaóra révén változtak beépített eszközökké. Az együtt dolgozó csapat nemcsak eredményes munkát végzett, de biztató lépéseket tett a közösségi szellem újraélesztésének irányába, és bebizonyította, hogy az elszemélytelenedett, rohanó világunkban is érdemes időt és energiát szánni a köz érdekére.

Vízvár a médiában: 

Vízvár a médiában:

 

 

 

 

 

Képek a munkálatokról: